KÜRESEL REKABET ORTAMINDA KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERİN ULUSAL SOSYO-EKONOMİK SİSTEME KATKILARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Rıfat İraz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde KOBİ’ler, küreselleşmenin yarattığı şiddetli rekabet ortamında ulusal ekonomilerin gelişmesi ve korunmasıbakımından önemli bir işlev üstlenmektedirler. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ’ler, özellikle yarattıklarıistihdam olanaklarıve sahip olduklarıesnek yapılarıyla çevresel değişmelere hızlıtepki vermeleri dolayısıyla ulusal ekonomilerin gelişmesinde ve küresel rekabetin olumsuz etkilerinden korunmasında oldukça etkili bir rol oynamaktadırlar. Bunun yanısıra, taşıdıklarıyerel olma özellikleri itibariyle yabancılaşmayıönlemesi ve orta sınıfıgüçlendirmesi gibi rolleri, KOBİ’leri sosyal açıdan da önemli kılmaktadır. Bu çalışma, küreselleşme sürecinde KOBİ’lerin ulusal-sosyo ekonomik sisteme katkılarınıteorik çerçevede ortaya koymaktadır.