DENİZ HARP OKULU KÜTÜPHANESİNİN TARİHSEL KONUM ve ÇAĞDAŞ NİTELİĞİ ÜZERİNE - Özer Soysal (Türk Kütüphaneciliği)
«Mühendis-hâne-i Bahri-i Hümâyûn», ders programı’nın nite* liği yanı sıra, etkin bir eğitim için gerekli ortamı sağlamak nede* niyle de öncü ve örnek bir kuruluştu. Programı’nda bir batı dili ile birlikte pozitiv bilimlere yer veren «Mühendis-hâne-i Bahrî»nin, öğretimi bütünlük içinde yüürtme bakımından, kütüphane ve laboratuvarla donatılması bunım kanıtıdır. Sonraları Okul’da bir de basımevi kurulduğu gözlenir. Deniz Harp Okulu, tarihsel konumundaki özelliklerle, askeri siyasal tarih açısından olduğu ölçüde eğitim-kültür tarihimiz yönünden de ilgi çeker. Yazı, söz konusu özelliğin 'kütüphane hizmeti’ne yansıma bi< çimi ile Deniz Harp Okulu Kütüphanesinin çağdaş gereksinimi karşılar bir 'merkez’ niteliğini nasıl kazanabileceği üzerinde durmaktadır.