O wyjątkowości Zagłady Żydów - Stanisław Krajewski (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Wskazywanie na wyjątkowość Zagłady Żydów jest mało uzasadnione jej obiektywnymi właściwościami, bo można je spotkać i w innych masowych mordach. Teza o wyjątkowości Zagłady jest w gruncie rzeczy założeniem, jednak założeniem – w powszechnym odczuciu – uzasadnionym. Można to wyjaśnić przez wskazanie na to, że mordując Żydów, Hitler chciał pognębić biblijnego Boga, którego widzialnym znakiem jest naród wybrany. Ponieważ z tej perspektywy Żydzi są nieporównywalni, ich zagłada może być postrzegana jako nieporównywalna.