Метод ретроспективного аналізу розвитку ситуації в нечітких когнітивних моделях - А.А. Адаменко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Запропоновано підхід щодо проведення ретроспективного аналізу розвитку слабко структурованої ситуації з використанням її нечіткої когнітивної моделі. Підхід базується на перетворенні причинно-наслідної когнітивної карти в мережу логічних зв'язків між концептами типу “частка-ціле”, формалізації станів концептів та логічних зв'язків між ними методами логіки антонімів. Доведені теорема, аналітичні вирази для зворотних функцій та сформовані задачі ретроспективного аналізу розвитку ситуації за умови незалежності концептів та наявності між ними кон'юнктивних чи диз'юнктивних зв'язків будь-якої складності.