Kişilik Özellikleri Ve Sosyal Ağ Sitesi Kullanım Alışkanlıkları: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma - Nil Esra Dal; Veysel Dal (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmanın amacı, bireylerin sosyal ağ sitelerini kullanım alışkanlıklarını incelemek, kişilik özelliklerinin bireylerin sosyal ağ sitesi kullanımı ile ilişkisini ve sosyal ağ sitesi üyeliği itibariyle bireyler arası kişilik farklılıklarını ortaya koyabilmektir. Bu kapsamda 15-24 yaş aralığında yer alan ve aktif olarak sosyal ağ sitelerini kullanan 350 üniversite öğrencisi ile nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal ağ sitelerinde günlük geçirilen ortalama süre ile Uyumluluk ve Deneyimlere Açıklık kişilik boyutuna ilişkin ortalama puanlar arasında anlamlı ve doğrusal bir ilişki olduğunu göstermiştir. Erkek katılımcıların sosyal ağ sitelerinde geçirdikleri günlük ortalama sürenin kadın katılımcılardan anlamlı olarak farklı olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin kişilik özelliklerine ilişkin ortalama puanlarının sosyal ağ sitesi üyeliği itibariyle anlamlı olarak farklı olduğu anlaşılmıştır.