Gümüş Bromür'den Görüntünün Sayısallaştırılmasına - Faruk Uğurlu (Selçuk İletişim)
Fotoğraf günümüzde birçok sanat dalı gibi teknolojik gelişimden ziyadesi ile etkilenmiş ve bunun doğal bir sonucu olarak oldschool tabir edebileceğimiz eski yöntemleri savunan ve dijital fotoğraf makineleri ile çekilerek dijital görüntü işleme uygulamaları ile işlenen çalışmaların fotoğraf olamayacağını iddia eden bir kitlenin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eskiden görüntünün iki boyutlu ortamda oluşması yani film duyarkatı üzerinde görüntünün belirlenmesi kimyasal bir süreçti. Kimyasal bileşiklere ait atomların ışığa verdikleri tepki ile yansıttığı ışık skalasının değişmesine dayanan kimyasal metodun mantığı, kimya mühendislerinin dışında öyle herkesin anlayabileceği, manipüle edebileceği bir süreç değildi. Oysa görüntülerin sayısallaştırılarak iki boyutlu hale gelmesi durumu artık bilgi çağında bilgisayar teknolojisine meraklı herkesin bolca kaynak ile bilgi edinebileceği bir konu haline gelmiştir. Fotoğraf optik düzeneklerin, ışığa duyarlı kimyasal yüzeylerin ya da ışık sensörlerinin oluşturduğu düzeneklerin üzerinde bir şeydir ve tanımı kullanılan araçlar ile sınırlandırılamaz.