Sekiz haftalık submaksimal kuvvet antrenmanlarının jandarma komando birliklerinde görev yapan personelin atış isabet oranına etkisi - Noyan Pamukcu; Fatma Nese Sahin; Murat Erdoğan (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; 8 haftalık submaksimal kuvvet antrenmanlarının Jandarma Komando Birliklerinde görev yapan personelin atış isabet oranına etkisini incelemektir. Çalışmaya 80 katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Aerobik dayanıklılık 20 metre mekik koşu testi ile, maksimal kuvvet testleri (1TM) tekrar yöntemi ile elde edilmiştir. Atış testi, 6 dk içinde 1000 m tüfekli ve teçhizatlı koşunun ardından 200 metreden yatarak desteksiz 3 atış yapılarak test edilmiştir. Kuvvet parametreleri çökme-kalkma, göğüs itiş, bacak uzatma, sırta çekiş, uzanarak bacak bükme, aşağı çekiş, göğüs kası çalışması ve oturarak göğüs itiştir. Kuvvet antrenmanlarının şiddeti ilk 4 haftada %80-85, sonraki 4 haftada %90 olarak uygulanmıştır. Set sayısı 3, tekrar sayısı 6, dinlenme süresi 3 dakikadır. Deney grubu kuvvet antrenman protokolünü, kontrol grubu günlük eğitim programlarında yer alan spor faaliyetlerini yapmışlardır. Sekiz haftalık antrenmanların bitiminde atış testi, 20 metre mekik koşu testi ve kuvvet parametrelerini 1TM‘leri son test olarak ölçülmüştür. Grup içi ön test-son test değerleri bağımlı örneklem T-Testi, gruplar arası verilerin analizi için bağımsız örneklem T-Testi kullanılmıştır. Kuvvet antrenmanları sonrasında yapılan atış testinde deney grubunun hedefteki vuruş sayısının 2,37±0,58, kontrol grubunun ise 1,47±0,71 olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, uygulanan kuvvet antrenmanın 1TM’ler ve atış isabet oranın olumlu etkisi olduğu görülmüştür.