DİNDARLIK, SİBER ZORBALIK VE PROBLEMLİ İNTERNET KULLANIMI İLİŞKİSİNE DAİR NİCEL BİR ARAŞTIRMA - Sezai Korkmaz; Ali Ulvi Mehmedoğlu (Dini Araştırmalar)

(untitled)
﻿Bu araştırmada, siberzorbalık/mağduriyet, problemli internet kullanımı ve dindarlıkla ilişkilialanyazın incelenmiş ardından cinsiyet ve yaşa göre grup farklılıkları vedeğişkenlerin birbirleri arasındaki korelasyon ilişkileri ortaya konulmayaçalışılmıştır. Araştırma, 16-55 yaş arasındaki 1130 kişiden oluşankatılımcılardan elde edilen veriler üzerine yapılmıştır. Çalışmada KişiselBilgi Formu, Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri, Genellenmiş Problemliİnternet Kullanımı-2 Ölçeği ve iki farklı Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre cinsiyet ve yaşagöre siber zorbalık, problemli internet kullanımı ve dindarlıkta gruplararasında istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu görülmüştür. Dindarlıkile siber zorbalık/mağduriyet ve problemli internet kullanımı arasında negatifyönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.