Peyami Safa’nın Fatih - Harbiye Romanı İle Uwe Timm’in Kardeşimin Gölgesinde Eserinde Nesil Çatışması - Özgül Reis (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Bu çalışmanın amacı, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Peyami Safa’nın (1899-1961) 1931 yılında ilk basımını gerçekleştirdiği Fatih – Harbiye romanı ile Uwe Timm’in Am Beispiel meines Bruders (Kardeşimin Gölgesinde) (2011) eserini karşılaştırmaktır. Karşılaştırmanın çıkış noktasını ise iki eserde de belirgin bir konu olan nesil çatışması oluşturur. Kardeşimin Gölgesinde’de Hitler dönemi savaş politikalarına ve soykırımlara karşı Uwe Timm’in sergilediği tutum, babasının Nazi yanlısı olmasına dair görüşlerinde belirginleşir. Eser, özellikle savaşın kaybedildiği ve yeni bir Almanya’nın inşa edildiği yıllarda, geçmişin hem aile bireyleri hem de toplum düzleminde hesaplaşmasını kaleme alınır. Fatih - Harbiye romanında ise yüzyılın başlangıcında kurulan bu yeni dünya düzeninde Türkiye’nin kimlik arayışının bir göstergesi olarak Neriman karakteri yazınsallaştırılır. Batı ve medeniyet eşleştirmesinin bir Türk kadını olarak Neriman’ın ruhunu nasıl etkilediği sorunsallaştırılır. Roman analiz yönteminin ana unsurları temel alınarak bu nesil çatışmasını yazarların nasıl yazınsallaştırdığı sorusu yanıtlanmaya çalışılacaktır. Zaman, mekân, olay örgüsü, karakter ve anlatıcı olarak sıralanabilecek bu unsurların eserde hangi boyutlarda belirginleştiği, bunlar arasındaki dengelenme ve yazarların bu seçimlerinin nedenleri üzerinde durulacaktır.﻿