ULUSLARARASI GÜVENLİK SORUNLARI ve ABD’NİN GÜVENLİK STRATEJİLERİ - Arif Behiç Özcan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Uluslararası İlişkiler disiplininin temel konularından birisi olan güvenlik, kavramsal ve teorik çerçevede oldukça farklı perspektiflerle ele alınan bir kavramdır. Özellikle eleştirel teorilerin yaptığı katkılarla artık neyin güvenli ya da güvensiz olduğunun tekrar düşünülmesi gerekmektedir. Bu çalışma 11 Eylül sonrasında ABD’nin güvenlik algılamalarında meydana gelen gelişmeleri farklı perspektiflerle ele almaya çalışmaktadır. Bunu yaparken de bizzat güvenlik kavramını tartışmaya açarak ABD’nin 11 Eylül sonrasında pratiğe döktüğü politikalarını anlamaya çalışmaktadır.