Spor bilimleri öğrencilerinin kariyer farkındalığının araştırılması - Suat Aybek (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Sporcuların kariyer planlamalarının hem kendi hem de ülke sporu için önem oluşturduğu bilincinden hareketle, sporcu öğrencilerin kariyer farkındalığının belirlenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmaya 156 erkek 129 kadın toplam 285 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 21,25±3,01 yıl olarak bulunmuştur. Erkek katılımcıların yaş ortalaması 21,53±3,62 yıl ve kadın katılımcıların yaş ortalaması 20,93±2,01 yıl olarak saptanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sporcu Öğrenci Kariyer Farkındalığı Envanteri kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet değişkeni için bağımsız örneklemler t-testi; bölüm ve sınıf düzeyi değişkenlerine yönelik olarak ise Tek Yönlü Varyans Analizi ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Erkeklerin kariyer gelişim öz yeterlilikleri konusunda kadınlardan anlamlı derecede daha yüksek puan aldığını ve kariyer gelişim engelleri konusunda da kadınlardan anlamlı derecede daha yüksek puan aldığını göstermektedir. Katılımcıların bölümlerine göre kariyer gelişim öz yeterliliği, kariyer gelişim engelleri, sporcu kimliği ve sportif kolaylaştırıcılar puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Sportif kolaylaştırıcılar sonuçlarına göre, 3. sınıf öğrencilerinin 1. sınıf öğrencilerine göre daha düşük bir puan aldığı ve 2. sınıf öğrencilerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmektedir. Sonuç olarak spor bilimlerindeki, sporcu öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre, erkeklerin lehine olan puanlamayı düşünerek bu anlamda kurum içi eğitime önem verilerek kadın öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir.