TEKNOLOJİK GELİŞME İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: G7 ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Pakize Yeşiltaş; Ebru Topcu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın amacı, G7 ülkelerinde teknolojik gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkisinin 1996-2018 dönemini içeren verilerle panel nedensellik yöntemiyle incelenmesidir. Çalışmada teknolojik gelişme, Ar&Ge harcamaları ve patent başvuruları olmak üzere iki farklı gösterge ile ölçülmüştür. Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) panel nedensellik testi sonuçlarına göre, teknolojik gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin kullanılan göstergeye göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Teknolojik gelişme Ar&Ge harcamaları ile ölçüldüğünde, Ar&Ge harcamaları ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığı kanıtlanmıştır. Teknolojik gelişme patent başvuruları ile ölçüldüğünde ise, ekonomik büyümeden teknolojik gelişmeye doğru tek yönlü bir nedenselllik ilişkisi gözlemlenmiştir.