Страхування кіберризиків як складовий елемент системи ефективного менеджменту: кейс України - Ганна Нямещук; Вероніка Біла (Challenges and Issues of Modern Science)
Розвиток цифрової економіки, підштовхуваний постійними технологічними досягненнями, викликає питання щодо кібербезпеки. Сучасні організації природно реагують на зростаючі ризики кібератак, вимагаючи відповідних страхових послуг. Українські страхові компанії диверсифікують свої продуктові поліси у відповідь на загострену проблему кіберризиків, визначаючи витік конфіденційної інформації, атаки за шифруванням вимог, та програмні помилки як основні джерела загроз. Страхування кіберризиків допомагає підприємствам зменшити фінансові ризики, пов'язані з кібератаками, та надає фінансову підтримку у разі страхового випадку. Україна посідає друге місце серед найбільш кібератакованих країн у світі після США, зі зростанням кіберзагроз на 3,5% у 2022 році та на 15,9% у 2023 році порівняно з попереднім роком. Незважаючи на загально позитивні тенденції, страхування кіберризиків в Україні стикається з викликами, такими як недостатня розуміння джерел, форм та наслідків кіберризиків; складність оцінки ризиків; високі витрати на страхування; високоіндивідуалізовані умови полісів; та ранній етап формування національного ринку. Враховуючи виявлені особливості національного ринку страхування кіберризиків, Україна стикається з викликами у розробці відповідної стратегії та швидкому адаптуванні. Якісна спеціалізована освіта та свідомість розглядаються як перші ключові інструменти для ефективного розвитку такого ринку. Наступним кроком може стати створення відповідної кіберінфраструктури: розробка передових технологій кібербезпеки, створення центрів обробки даних та розробка національної програми кібербезпеки.