Realizacija besprekidnog napajanja komandno-upravljačkog centra u sistemu OOiU - Marko Tajdić; Željko V. Despotović; Jovan Kon (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Sistem za osmatranje, obaveštavanje i uzbunjivanje (OOiU), ima za zadatak da u skladu sa zakonskim propisima, pravilnicima i uredbama izvrši sve potrebne mere u cilju osmatranja, obaveštavanja, a po potrebi, delimičnog ili opšteg javnog uzbunjivanja stanovništva na ugroženom području. Sistemom OOiU, koji je između ostalog od veoma bitnog značaja za Sektor za vanredne situacije Republike Srbije, se upravlja iz komandnog upravljačkog centra (KUC). O samoj važnosti ovog OOiU sistema govori i to što on poseduje prenos podataka po dva prenosna puta (WiFi i UHF). Na osnovu prethodno rečenog sledi da je veoma bitno obezbediti robustan, pouzdan i neprekidan rad KUC-a, a samim tim i nesmetani rad sistema za OOiU. Značajnu ulogu u obezbeđivanju pouzdanog, neprekidnog i autonomnog rada celokupnog sistema ima besprekidno napajanje (BPN). Uloga BPN je veoma bitna, jer u slučaju nestanka mrežnog napajanja 230 V, 50 Hz, ono treba da preuzme napajanje sistema. Upravljački sistem treba da obezbedi veoma brzo prebacivanje (vreme prebacivanja ≤10 ms) na rezervni izvor napajanja bez prestanka rada i naponskog propada celokupnog sistema OOiU. Autonomija projektovanog sistema u odsustvu mrežnog napajanja i pri radu na baterijskoj banci je 24 časa. U radu će biti prikazana praktična realizacija jednog ovakvog sistema, kao i eksperimentalni rezultati dobijeni tokom eksploatacionog puštanja sistema BPN u rad. Rešenje je u upotrebi u KUC-Valjevo sistema OOiU Sektora za vanredne situacije Republike Srbije, počev od 30. juna 2020.