Yapışık Dişeti Miktarı Yetersiz İmplantların Serbest Dişeti Greftiyle Tedavisi - Yunus Emre Balaban; Sefa Aydındoğan (Selcuk Dental Journal)
İmplantların uzun dönem başarıları için gereken en önemli faktörlerden birisi implant çevresinde yeterli keratinize diş eti varlığıdır. İmplant çevresinde keratinize diş eti miktarının yetersiz olması, oral hijyenin istenilen düzeyde sağlanamamasına, plak birikimine, gingival enflamasyona, sondlamada kanamaya, diş eti çekilmesine ve alveoler kemik kaybına neden olabilmekte bu da uzun dönemde implant başarısızlığı ile sonuçlanabilmektedir. Yapışık diş eti miktarını artırmak için kullanılan çok sayıda cerrahi teknik arasından serbest diş eti grefti, doğal dişlerde ve implant bölgelerinde keratinize diş eti miktarı ve yumuşak doku kalınlığını artırmak için en sık kullanılan yöntemdir. Bu olgu sunumunda 3 ayrı hastaya ait, yapışık diş eti miktarı yetersiz olan implantların, serbest diş eti grefti kullanılarak yapışık diş eti miktarı artırımının 6 aylık sonuçları sunulmaktadır.