VJEKOSLAV BALIN, HRVATSKI DOMOLJUB I MUČENIK - ANĐELKO MIJATOVIĆ (Senjski Zbornik)
Autor istražuje prilike u kojima je stasao Vjekoslav Balin iz Šibenika, njegovo školovanje i njegov bijeg u emigraciju, boravak u izbjegličkim logorima u Italiji, uključivanje i angažiranost u političkoj emigraciji te njegov studij kiparstva na Akademiji lijepe umjetnosti u Rimu. Posebno, na osnovi dostupne dokumentacije, prati se Balinov ilegalni dolazak u Zagreb 1958., njegovo uhićenje, istragu u Beogradu, suđenje u Šibeniku i boravak u kaznionicama na Golom otoku (1959. – 1965.), premještanje u početku 1965. u Kazneno-popravni dom Stara Gradiška te njegovo umorstvo 25. rujna 1965. u tamošnjem Odjelu izolacije i samica. Sve prikazano autor je istražio na osnovi dostupne dokumentacije i svjedočenja zatvorenika supatnika Vjekoslava Balina.