Ритуальний простір хатніх пологів: від профанного до сакрального - Олена Боряк (Простір в історичних дослідженнях)
У статті розглядається перетворення внутрішнього обширу хати на сакральний простір під час традиційних пологів, коли допомогу породіллі надавала баба-повитуха. Неординарність події народин та появи «нового» потребувала блискавичної, глибинної трансформації простору. Основною метою дослідження є аналітичне узагальнення механізму зміни просторових характеристик хатнього обширу в надзвичайних обставинах, а отже, осмислення того, як людське мислення структурує простір. У геометрії простору виокремлюються певні об’єкти (вікно, двері, піч / комин, долівка), актуальними для його окреслення стають регламентовані дії закривання / відкривання, входу / виходу, траєкторія руху. У підсумку моделюється замкнений простір із чіткими кордонами, маркуванням «сакрального» центру, виконанням обрядових дій та зберіганням знакових речей, простору, де стають можливими прогнози / пророцтва.