BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL ADALET, ÖRGÜTSEL GÜVEN VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - Ayşegül Peker; Duygu Tunalı (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada, örgütler için etkinlik ve verimlilik açısından önemli unsurlararasında yer alan örgütsel adalet, örgütsel güven ve örgütsel bağlılıkkavramları ele alınarak, çalışanlar ve kurum bakımından birbirleri ile olanilişkileri incelenmiştir. Bu amaçla 44 maddeden oluşan 5’li likert tipi anketformu hazırlanmış ve Sivas İli’ndeki özel ve kamu bankalarından yargısal olarakseçilen 7 kamu, 4 özel banka şubesi çalışanlarına uygulanmıştır. Gönüllülükesasına göre toplanan ve geçerli olarak değerlendirilen toplam 130 çalışandanelde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi tekniği ile analiz edilmiş veanalizde LISREL 8.72 programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgütseladalet ve örgütsel güven arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve örgütsel güvenile örgütsel bağlılığın alt boyutlarını oluşturan normatif bağlılık, duygusalbağlılık ve devam bağlılığı arasında da anlamlı ilişkiler olduğu ortayakonulmuştur.