KİNDÎ ZAMAN ÖĞRETİSİNE KISA BİR BAKIŞ - Arslan Topakkaya (Felsefe Dünyası)
El-Kindî Türk-İslam düşünce tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilir.O, Aristoteles felsefesinin etkisinde kalmış olmasına rağmen bu felsefenin Kur’annasslarıyla çelişen noktalarında açık bir biçimde yorumunu Kur’an nassları çerçevesindeyapmıştır. El-Kindî zaman öğretisini genel anlamda Aristoteles’inzaman anlayışına uygun olarak geliştirmiştir. Buna karşın zamanın ezeli-ebediolması konusunda Arsitoteles’ten ayrılır. Ona göre sadece Tanrı ezeli ve ebediolabilir. Tanrı dışındaki bütün varlıkların başlangıcı ve sonu vardır ve âlemde Tanrı tarafından sonradan yaratılmıştır. Kindî bu konuda İslam Felsefesi’ndeAristotelesçi ekol olarak bilinen Farabi, İbn-i Sina, İbn- Miskeveyh gibi filozoflardanayrılmaktadır.