DEZVOLTAREA UNEI ARHITECTURI DE MODEL BAZAT PE REȚELE NEURONALE PENTRU CALCULUL PERSONALIZAT AL DOZELOR DE INSULINĂ ÎN DIABETUL ZAHARAT DE TIP I - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Diabetul zaharat de tip I este o boală cronică autoimună, caracterizată prin deficienţa hormonului insulin in organism, astfel că pacienții au nevoie de administrare externă a acestui hormon pentru a supraviețui. Totodată, monitorizarea nivelului glicemiei și calcularea precisă a dozelor de insulină sunt aspecte esențiale în gestionarea acestei boli. Cercetarea actuală propune o abordare, care folosește tehnici de învățare automatizată pentru a optimiza și personaliza calculul dozelor de insulinâ la pacienți cu diabet zaharat tip I. Modelul elaborat se bazează pe rețele neuronale și a fost instruit utilizând profilurile farmacodinamice și un set de date simulate. Cercetarea s-a desfășurat pe o perioadă de două luni, urmărind adaptarea algoritmului la caracteristicile individuale ale pacienților pentru îmbunătățirea gestionării nivelului glicemiei. Cuvinte-cheie: rețea neuronală artificială, învățare automată, management diabet tip 1, model predictive, control glicemic, dozare insulină, analiză timp-real.