JUGOSLAVIJA I KIPARSKA KRIZA 1974. GODINE: OD PUČA GRČKIH OFICIRA 15. JULA DO SREDINE AVGUSTA - Nikola Marković (Istorija 20. Veka)
Rad se bavi ulogom Jugoslavije u Kiparskoj krizi od 15. jula do sredine avgusta 1974. godine. Delimična obrada ove teme stvara potrebu za detaljnijim ispitivanjem, koje svakako ne može stati u okvire naučnog članka. Na osnovu neobjavljenih izvora iz Arhiva Jugoslavije, objavljenih dokumenata, dostupne domaće i strane literature, cilj nam je da predstavimo ključne događaje i elemente problema. Beograd je loše primio vest o puču grčkih oficira 15. jula protiv režima kiparskog predsednika Makariosa, jer se radilo o mediteranskoj i nesvrstanoj državi. Ovaj napad i dve turske intervencije (20. jula i 14. avgusta) uzrokovale su promenu politike Jugoslavije ka Grčkoj i Turskoj, kao i odluku Beograda da posreduje u sukobu.