Akta Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w sprawie „Dziadów” - Magdalena Raszewska (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiał archiwalny zawierający kilka dokumentów wybranych z obszernych akt Ministerstwa Spraw Wewnętrznych zgromadzonych w związku z Dziadami, Kazimierzem Dejmkiem i Związkiem Literatów Polskich, przechowywanych w pięciu teczkach w Instytucie Pamięci Narodowej. We wstępie autorka opracowania opisuje zawartość tego różnorodnego zbioru obejmującego m.in. raporty milicyjne, zapisy podsłuchów, notatki władz partyjnych, donosy oraz skonfiskowane listy. Dokumenty ilustrują metody oraz stopień inwigilacji środowiska artystycznego w latach 1967–1968.