HEKİM ATAMA PROBLEMİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE OPTİMİZASYONU - THE OPTIMIZATION OF MEDICUS ASSIGNMENT PROBLEM THROUGH GENETIC ALGORITHM - Muhammer İlkuçar; İbrahim Güngör (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
u çalışmada, sağlık bakanlığıbünyesinde çalışan belirli branşlardaki hekimlerin, hizmet puanı, kıdem vetercihlerine göre, bakanlığa bağlı sağlık kurumlarının mevcut personel durumuve ihtiyaçları da göz önüne alınarak, kurumlara rotasyon işleminin optimizasyonuyapılmıştır. Hekimler; hizmet puanı, kıdemi, görev süresi, halen çalıştığıkurum ve çalışmak istediği kurum tercihleri dikkate alınarak, öncelikli tercihiolmak şartıyla, tercih ettiği kurumlardan birine atanmaya çalışılır. Atamasırasında; kurumlardaki çalışması gereken personel sayısı, halen çalışanpersonel sayısı, istenen personel sayısı, kurumdan atanarak ayrılacak personelsayısı, kurumda halen çalışan personelin belirli bir oranının atanarakayrılabileceği gibi durumlar dikkate alınarak, kurumların personel ihtiyaçlarıkarşılanmaya çalışılmalı ve hekimlerin kurumlar arasında mümkün olduğu kadardengeli dağıtımı yapılmalıdır. Bu çalışmada aday ve kurum istekleri vekısıtları dikkate alınarak hem adayları, hem de kurumları azami memnun edecek biraday-kurum atamasının optimizasyonu yapılmıştır. Problemde çözüm yöntemi olarakgenetik algoritma kullanılmıştır. Kullanılan genetik algoritmada, kromozomseçme işlemi, geliştirilen yazılım ile otomatik hale getirilerek, probleminçözümü sırasında kromozom seçme yönteminde dolayı oluşabilecek monotonlukönlenmiştir. Kromozomlar üzerinde yapılan çaprazlama veya mutasyon işlemindensonra adayların tercih etmediği kurumlara atanması söz konusu olabilmektedir.Bu sorun, kromozom düzeltme algoritması yardımıyla adayların tercih ettiğikurumlardan birine (öncelikli tercihine) atanmasıyla giderilmiştir. Problemde,gerçek verileri simule eden bir veri seti oluşturma fonksiyonu yardımıylafarklı veri setleri oluşturularak, geliştirilen yöntem test edilmiştir. Probleminçözümü için; C#.NET Express programlama dili ve MS SQL 2005 Express veri tabanıkullanılmıştır.