Диференциална диагноза при перонеална пареза – представяне на клинични случаи - Iliyana Aleksandrova; Anastasia Shokova; Irena Bradinova; Alexey Savov; Veneta Bojinova (Българска неврология)
Перонеалната пареза е най-честата форма на компресионна невропатия на долен крайник, като протича с ограничена дорзална флексия на ходилото със или без сетивна симптоматика. Етиологията е разнообразна, като притискането на нерва има водещо значение. Най-чести са случаите на перонеална пареза след травма, оперативни интервенции в областта на ходилото и коляното, вкл. след продължително залежаване на пациента в една поза, след поставяне на имобилизиращи шини, при продължително стоене на колене или с кръстосани крака, особено при значителна загуба на тегло. Засягане на n. peroneus се наблюдава при различни полиневропатии, като перонеалната пареза е една от най-честите първоначални изяви при наследствена невропатия със склонност към парализи при притискане (ННПП). В статията са описани случаи на пациенти, илюстриращи различни етиологични причини за възникване на перонеална пареза – случай на момиче с перонеална пареза след травма в областта на ходилото, случай на момче с перонеална пареза след залежаване, водещо до продължително пристискане на нерва, както и случай на притискане на нерва при прекръстосване на краката при момиче със значителна загуба на телесно тегло. При последния случай насочващи за диагнозата ННПП са положителната фамилна анамнеза, отчетеното бавно подобрение в клиничната картина, както и резултатите от електрофизиологичното изследване, което показва засягане на други нерви при остро възникнала монопареза.