A pürrhóni filozófia alapvonalai az arisztoklészi testimóniumban - Máté Veres (Elpis)
Az Arisztoklész-testimónium (Euszebiosz, Felkészítés az Evangéliumra XIV. 18.1–4) alapján két eltérő és összeegyeztethetetlen Pürrhón-értelmezés bontható ki. Az egyik szerint Pürrhón sajátos, a dolgok meghatározatlanságára vonatkozó metafizikai nézete alapján szorgalmazta a vélekedés nélküli életet, a másik szerint viszont az emberi megismerőképesség elégtelen volta miatt gondolta úgy, hogy minden kérdésben fel kell függesztenünk ítéletünket. A tanulmányban áttekintem a két értelmezéstípus legfontosabb változatait, filozófiai és nyelvi megalapozottságukat, illetve a későbbi pürrhónikus mozgalomhoz való viszonyukat.