Türk Western’ine Yapısalcı Bir Yaklaşım: Yahşi Batı Örneği - Şükrü Sim; Semih Göncü (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Western türü sinemanın ilk zamanlarında ortaya çıkmış ve uzun bir dönem seyircinin büyük ilgi gösterdiği popüler türlerin başında gelmiştir. Dolayısıyla tür, film çalışmaları kapsamında farklıakademik yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmıştır. Örneğin 1950’li yıllarda türe dair yaklaşımlar mitsel bir çerçevede teşekkül etmiştir. Akabinde Auteur teorinin film çalışmalarında etkin bir konuma doğru evrilmesi, western’lerin bu teori kapsamında irdelenmesine yol açmıştır. 1970’li yıllarla birlikte türe dair seyirci ilgisi azalırken, türe olan akademik ilgi yükselmiştir. Bu dönemde ön plana çıkan yaklaşım ise Will Wright’ın başını çektiği yapısalcı yaklaşım olmuştur. 1931-1972 yılları arasında çekilen western’leri yapısalcı yaklaşım ile inceleyen Wright western’lerde bulunan Amerika’nın modern mitlerini ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Wright, western’lerde dört farklı anlatı yapısının takip edildiğini ve filmlerin yapısının bazı karşıtlıklardan oluştuğunu iddia etmiştir. Bu çalışmada Will Wright’ın yapısalcı yaklaşımı Türk sinemasında son dönemde çekilen tek western/komedi filmi olan Yahşi Batı (2009) filmine uygulanmıştır. Filmin Wright’ın yapısalcı yaklaşımına uygunluk gösterdiği tespit edilmiştir. Bu şekilde Wright’ın 1970’li yıllarda western’lere dair ortaya koyduğu yapısalcı yapının, ABD dışında nispeten yakın zamanda çekilen bir Türk western’inde de geçerliliğini koruduğu ortaya çıkarılmıştır.