Cantar i divulgar la victòria contra els bandolers: una anàlisi històrica de la captura i l’execució de seixanta malfactors a Catalunya (1573) - Alejandro Llinares Planells (Revista de Cancioneros Impresos y Manuscritos)
En aquest treball s’analitza un esdeveniment significatiu del bandolerisme català del segle XVI: la captura i l’execució de més de 60 bandolers a la Conca d’Òdena, el 1573, i els set impresos de cordell que s’estamparen sobre el cas. Aquest estudi aprofundeix en aspectes oblidats de l’esdeveniment, gràcies a la descoberta de nova documentació que ens permet conèixer-lo molt millor. Per una banda, s’estudia el context social i polític per tal d’entendre la rellevància del cas i, seguidament, s’expliquen els episodis més significatius d’aquest. Per l’altra, el text analitza diversos impresos contemporanis, ressaltant les seues funcions. S’analitza la funció patibulària, afegint els testaments d’ajusticiats i les sentències en vers, i la funció informativa. A més, s’evidencia el seu valor propagandístic, connectant els poemes amb la lluita contra el bandolerisme i els conflictes pel pagament de recompenses. En resum, s’ofereix una nova visió d’un episodi crucial del bandolerisme català i del seu impacte en la societat de l’època, destacant la seua importància històrica i la seua contribució a la comprensió de la història cultural de l’Edat Moderna.