COVID-19’LA MÜCADELEDE TÜRKİYE’DEKİ FARKLI AKTÖRLERİN YÖNETİŞİM İLKELERİ UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Didem Rodoplu Şahin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
COVID-19 salgını, Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. Virüs daha sonra tüm dünyaya yayılmış ve yayılmaya devam etmektedir. COVID-19 virüsünün bulaşması hızlı ve kontrolsüzdür. Tüm dünya ülkelerini ve vatandaşlarını tehdit eden salgın ile salgına yönelik tedbirler alınmaya çalışılmıştır. Alınan kimi tedbirler uluslararası olurken hükümetlerin kendi içinde aldığı ulusal önlem kararları bulunmaktadır. Salgına karşı alınan tedbirler ile çeşitli kısıtlamalar (örneğin, sınır kapılarının kapatılması, uçuş yasakları, sokağa çıkma yasakları, toplu etkinliklerin yasaklanması vb.) ve uygulamalar (örneğin, sosyal mesafe kuralı vb.) getirilmiştir. Küresel bir tehdit olan COVID-19, toplumların sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik vb. olmak üzere birçok yönden etkilemiştir. Yapılan bu çalışmada ise yönetişim kavramı incelenmiş ve farklı şekillerde tanımlanmış iyi yönetişim ilkeleri ele alınmıştır. Bu çalışmada Council of Europe tarafından belirlenen 12 yönetişim ilkesi temel alınarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlıklarının COVID-19 kapsamında uyguladıkları yönetişim ilkeleri değerlendirilmiştir. COVID-19 krizi ile mücadelede yönetişimin önemini değerlendirmeye yönelik yapılan çalışma ile kriz dönemlerinde iyi yönetişimin uygulanmasının etkisi anlaşılmaya çalışılmıştır.