LOJİSTİKTE TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ROBOTİK SİSTEMLER - TECHNOLOGY UTILIZATION IN LOGISTICS AND ROBOTIC SYSTEMS - Ömer Faruk Görçün (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzderobotlar hayatın hemen her alanında insanların yaptıkları işleri yapmayabaşladılar. Üretim sahalarında son derece spesifik iş parçacıklarını yerinegetirirken, dünya üzerinde gerçekleştirilen ameliyatların giderek artan birbölümünü robotlar üstlenmektedir. Bunun yanı sıra robotlar fiziksel olarakinsan formunda olsun olmasın günlük yaşantımızın her yerinde kendilerine yeraçmaya başladılar. Evlerde temizlik ve kişisel bakımdan otomobillerimizingereksinimlerini belirlemeye kadar birçok alanda robotlara rastlamak mümkünhale gelmiştir. Bunun yanı sıra otomotiv endüstrisi gibi otomasyon ve standartkalite ile üretim hızı gerektiren süreçlerde robotlar neredeyse üretimfaaliyetinin tamamını insan faktörüne çok gereksinim duyarakgerçekleştirebilmektedir. Bu çalışma robotların ve robotik sistemlerin lojistiksüreçlerde nasıl işlevsel olabilecekleri ve gelecekte bu alanda konumlarının neolabileceği değerlendirmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda lojistik süreçler iletaşıma, depolama, dağıtım, elleçleme gibi süreçlerde robotların şu ankipozisyonları değerlendirilmekte, gelecekte üstlenecekleri roller öngörülmeyeçalışılmaktadır.