VÂCİB VE MÜMKÜN KAVRAMLARININ KULLANIM FARKLILIĞI - Necmi Derin (Felsefe Dünyası)
Vâcib ve mümkün kavramları İslam filozofların çok sıklıkla kullandıklarıkavramların başında gelir. En çok kullanıldıkları alan metafizik ve mantığınmüveccehe konusudur. Ortak kullanıma sahip olan vâcib ve mümkün kavramlarıiki disiplinde farklı bağlamlarda ele alınır. Metafizikte vâcib ve mümkün “varlıkolması bakımından varlık” çerçevesinde ve illet konusuyla ilintili olarak incelenir.Müveccehede ise “bilinenden bilinmeyene ulaştırması bakımından ikincitümeller” çerçevesinde ele alınır. Buna bağlı olarak da kullanımı çeşitlilik gösterir.Fahreddin Râzî’ye vâcib dört, Tûsi’ye göre altı şekilde kullanılır. Mantıktamümteni ile vasıflanmayacak herşeye mümkün denirken dört ayrı kullanımı sözkonusudur. Bu makalede, ortak kullanıma sahip olan vâcib ve mümkün kavramlarınınmetafizikteki kullanımlarıyla müveccehedeki kullanımlarının farkı üzerindedurulmuştur.