РОЗВИТОК СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РИЗИКІВ ПАНДЕМІЇ ТА ВІЙНИ - Ольга Ключка; Людмила Богріновцева (Економіка та суспільство)
У статті досліджено трансформацію ринку страхування України під впливом пандемії COVID-19 і війни. Висвітлено ключові виклики, зокрема зростання воєнних ризиків, економічна нестабільність, міграція населення, та їх вплив на попит страхових продуктів. Проаналізовано зміни в програмах страхування майна, медичного страхування, автострахування та страхування відповідальності. Розглянуто адаптацію страхових компаній через цифровізацію послуг, впровадження нових підходів до оцінки ризиків і регуляторних обмежень. Акцентовано увагу на ролі держави у підтримці страхового ринку та необхідності створення спеціальних механізмів компенсації воєнних збитків. Аналіз ринку страхування в Україні під час війни виявив ключові зміни, такі як скорочення кількості страхових компаній, зниження темпів зростання ринку, адаптацію страхових програм та зміну попиту на страхові продукти. Основні сегменти, що зазнали змін, включають автострахування, страхування життя, ризикове та майнове страхування. Війна суттєво вплинула на ринок, створюючи нові виклики для компаній. Незважаючи на це, спостерігалося зростання активів страховиків у певних сегментах та зростання попиту на медичне страхування. Однак загальна економічна нестабільність зумовила необхідність коригування страхових тарифів та адаптації до нових умов. Запропоновано рекомендації для покращення роботи страховиків, враховуючи досвід міжнародних практик та перспективи відновлення економіки.