Аналіз предикторів виникнення несприятливих серцево-судинних і цереброваскулярних подій після операції Бенталла - В. А. Тимошенко (Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія)
Мета роботи – визначити предиктори виникнення несприятливих серцево-судинних і цереброваскулярних подій у ранній період після операції Бенталла. Матеріали і методи. У дослідженні проаналізовано історії хвороб дорослих пацієнтів (від 18 до 75 років), які перенесли операцію Бенталла з приводу аневризми висхідної аорти, упродовж 2012–2021 рр. Однофакторний та багатофакторний аналіз (логістичну регресію) використовували для визначення прогностичних факторів ризику. Результати та обговорення. За результатами аналізу частоти виникнення значних несприятливих серцево-судинних та цереброваскулярних подій у ранньому післяопераційному періоді, інфаркт міокарда відзначено в 7 пацієнтів, вогнищеві неврологічні ускладнення – у 20, смерть – в 1 хворого. Встановлено, що в пацієнтів зі значними несприятливими серцево-судинними та цереброваскулярними подіями були більшими частота виявлення артеріальної гіпертензії 3-го ступеня – на 14,4 % (р  =  0,048), тривалість перебування на штучному кровообігу – на 14,1 % (р = 0,017), тривалість перетискання аорти – на 16,3 % (р = 0,039), рівень лактату наприкінці операції – на 23,6 % (р = 0,036) порівняно з пацієнтами, в яких таких ускладнень не виявляли. Подальший багатофакторний логістичний регресійний аналіз встановив два основні предиктори розвитку несприятливих серцево-судинних та цереброваскулярних подій у ранньому післяопераційному періоді – наявність у пацієнтів артеріальної гіпертензії 3-го ступеня (ВШ [відношення шансів] 2,030; 95 % ДІ 0,578–7,161; p = 0,018) і тривалість перетискання аорти (ВШ 1,102; 95 % ДІ 0,931–2,136; p = 0,018). Висновки. Наявність у пацієнтів артеріальної гіпертензії 3-го ступеня та тривалість перетискання аорти були незалежними предикторами розвитку несприятливих серцевих та серцево-судинних подій у ранньому післяопераційному періоді.