Müzikle Tedavi: Tarihi, Gelişimi, Bağımlılıklarda Uygulanışı Ve Türkiye’deki Müzik Terapi Uygulamaları - Mustafa Yıldırım (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
İnsanoğlu tarih boyunca müzikten her şekilde yararlanmıştır. Müzik, savaşlarda insana cesaret vermiş, düğünlerde eğlendirmiş, kötü ruhları uzaklaştırmada, inanca göre tanrı ya da tanrılara sesini duyurmada vasıta olarak kullanılmıştır. Müziğin en etkin rolü ise tarih boyunca neredeyse bütün medeniyetlerde şifa maksatlı olmasıdır. Yaklaşık 6000 yıllık bir müzikle tedavi geleneği birikimi olan ve ilk defa hastane ortamında müziği tedavi maksatlı kullanan Türklerdir. Makamların insan üzerindeki etkileri çalışılmış, farklı hastalıklara farklı müzik makamları tedavide uygulanmıştır. Çin, Hint, Mısır gibi birçok medeniyet müziğin şifa gücünü keşfetmiş, ruhsal kaynaklı olduğunu düşündükleri hastalıklarda müziği tedavi amaçlı kullanmışlardır. Bu araştırmada müzik terapilerinin tarihi, gelişimi, metotları, madde ve davranış bağımlılığında tedavideki yeri incelenmiştir. Bu kapsamda müziğin ruh ve sinir hastalıklarının yanında madde bağımlıların tedavisinde de kullanılabilirliği ulaşılabilen yazılı kaynaklar doğrultusunda araştırılmıştır. Türk kültüründe bugün gelinen noktada müzikle terapi konusu ele alınmış, akademik çalışmaların Türk Müziği makam bilgilerine göre yapılıp yapılmadığı irdelenmiştir. Araştırma sonucunda; teknoloji ile birlikte müzikle terapi metodları geliştikçe müziğin tedavide kullanım alanı ve çeşitliliğinin arttığı, müzik terapilerinin madde ve davranışsal bağımlılarda etkin bir rol aldığı ve hastanelerde müzik terapilerini ilk başlatan Türk İslâm medeniyetinin bugün gelinen noktada yetersiz olduğu kanaatine varılmıştır. Müzik terapilerinde kullanılacak müziklerin Türk Müziği formlarından olması ve makamların tedavideki yerini araştırmış olan akademisyenlerden faydalanılması gerektiği önerilmiştir. Çalışmamız nitel çalışmadır ve tarama modeli kullanılmıştır. Evrenimiz; müzik, örneklemimiz; müzik terapileridir.