Bir Kültürel Üretim Biçimi Olarak Etkinlik Pazarlaması ve Şehir Pazarlaması ile Olan İlişkisi: Selçuklu Kongre Merkezi Örneği - Esen Şahin; Bayram Karakullukcu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Şehirlerin de birer ürün gibi pazarlanabileceği düşüncesinin dünya geneline yayılması ile birlikte şehir yönetimleri hem şehir sakinlerine, hem de şehre gelebilecek ziyaretçilere ve yatırımcılara yönelik pazarlama faaliyetleri ile şehirlerarası rekabette öne çıkmaya çalışmaktadır. Bu çabaların yoğunlaştığı önemli alanlardan birisi de M.I.C.E. Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions sektörüdür. Etkinlik sektörü olarak da bilinen bu alan, fuar, kongre, konferans, sergi, festival gibi etkinliklerin düzenlenmesini ve pazarlanmasını ifade eden bir kültürel üretim biçimi olarak görülmektedir. Bu çalışmada, Konya merkez ilçe belediyelerinden biri olan Selçuklu Belediyesi’nin himayesinde inşa edilen ve 29 Ekim 2017 tarihinde faaliyete geçen Selçuklu Kongre Merkezi SKM bünyesinde iki yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin Konya’daki kültür-sanat ortamına, sosyal ve ekonomik ilişkilere etkileri şehrinin pazarlaması, kültürel üretim ve etkinlik pazarlaması ekseninde ele alınmıştır. Gerçekleşen etkinliklerle ilgili içeriklerin yanı sıra istatistiki bilgiler ve SKM’nin üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirilen mülakatlar betimsel analize tabi tutularak yorumlanmıştır.