DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA OBEZİTE İLE MÜCADELE BAKANLAR KONFERANSININ ÖNCESİ VE SONRASINDA OBEZİTENİN GAZETELERDE SUNUMU - Fırat Adıyaman (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada sağlık iletişimi bağlamında 2006 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı öncesinde ve sonrasında obezitenin gazetelerde nasıl sunulduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede Akşam, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Takvim, Türkiye, Vatan ve Zaman gazetelerinin 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 ve 2014 yılında elde edilen 752 yazı, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada gazetelerin obezitenin nedenlerini, çözüm önerilerini ve sonuçlarını nasıl sunduğu üzerinde durulmuştur. Elde edilen bulgulara göre gazeteler obezitenin nedenleri ve çözüm önerileri bağlamında obeziteyi bireysel bir sorun olarak sunmuştur. Obezitenin sonuçları noktasında ise daha çok biyolojik sonuçlar işlenmiştir. Yıllara göre ise yazılarda 2002 ve 2014 arasında düşüşler olmasına rağmen nicel bir artış tespit edilmiştir.  Ayrıca konferansın düzenlendiği 2006 yılından önce ve sonrasında obezitenin sunumunda kimi yıllar dışında nitel bir değişim yaşanmamıştır. Başka bir ifadeyle gazeteler obeziteyi bireyselleştirilmiş bir sağlık problemi olarak sunmuştur. Sistematik faktörler arka planda kalmıştır.