Методичний підхід до вибору засобу масової комунікації для здійснення інформаційного (психологічного) впливу - Г.В. Пєвцов; П. Пацек; М.В. Касьяненко; С.В. Залкін; С.О. Сідченко; К.І. Хударковський (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті визначені загальні тренди розвитку інформаційного простору як середовища для проведення інформаційних та психологічних операцій (впливів), представлений методичний підхід до вибору засобу масової комунікації в ході підготовки і проведення інформаційної (психологічної) операції (впливу), в основу якого покладений критерій “результат / вартість”. Для вибору засобу масової комунікації запропонована низка характеристик, які можуть бути оцінені відповідними показниками шляхом проведення опитування за допомогою спеціально розроблених анкет. Визначення узагальненого показника ефективності застосування засобу масової комунікації дозволяє обирати засіб масової комунікації, який найбільше відповідає цілям інформаційного (психологічного) впливу. Економічна складова узагальненого показника ефективності застосування засобу масової комунікації визначається, виходячи із загальної суми витрат на розробку і розміщення інформаційного контенту.