İKİLİ UZUN HAFIZADA ASİMETRİ ETKİSİ: BİST BANKA ÖRNEĞİ - Harun Kaya; İsmail Çelik (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektör endeksiningetiri ve volatilitesinde ikili uzun hafıza özelliğini ARFIMA-FIGARCH veARFIMA-FIEGARCH modeli ile inceleyerek etkin piyasalar hipotezini testetmektir. Bu amaçla modelde veri seti olarak 2008-2017 dönemi Borsa İstanbulBanka Endeksi (XUBANK) kapanış fiyatları kullanılmıştır. İkili uzun hafızayıtest etmek için farklı hata dağılım varsayımlarına göre kurulan ARFIMA-FIGARCHmodel tahminlerine göre, getiride uzun hafıza özelliğine ilişkin bulgular eldeedilemezken; volatilitede uzun hafızaözelliğini destekler bulgulara ulaşılmıştır. Ayrıca, söz konusu dönemde ortayaçıkan yapısal kırılmanın volatilitedeki uzun hafıza üzerinde istatistiki biretkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bilgi şoklarının asimetrik etkisini deölçmek için ARFIMA-FIEGARCH modeli Student-t dağılımına göre tahmin edilmiş vegetiride uzun hafıza olmadığı tespit edilmiştir. Ancak getiri volatilitesindeuzun hafıza parametresinin 0,74 olduğu ve negatif bilgi şoklarının pozitifbilgi şoklarına göre daha fazla oynaklığa sebep olduğu gözlenmiştir.