DIALOGO PROBLEMOS SPRENDIMO PRIELAIDOS EDMUNDO HUSSERLIO INTERSUBJEKTYVUMO TEORIJOJE - Mintautas Gutauskas (Problemos)
Straipsnyje aprašoma, kokias dialogo problemos sprendimo prielaidas sukuria Husserlio intersubjektyvumo teorija. Objektyvizmo kritika Husserlio fenomenologijoje keičia dialogo struktūros supratimo horizontą. Sąmonės intencionalumo idėja keičia ne tik subjekto ir objekto santykio, bet ir intersubjektyvaus santykio sampratą. Kitas yra suprantamas per jo intencionalumus. Dialogo struktūra atsiskleidžia kaip trinarė, kai aš ir kitas, intersubjektyviai konstituodami pasaulį, kreipiamės bendro dalyko link, kuris yra trečiasis esmingas dialogo narys. Tai koreguoja tradicinę dialogo, kaip binarinio santykio, sampratą. Redukcija į savitumo sferą leidžia atskirti savo horizontą ir intencionalumus nuo svetimo ir taip subjekto ir objekto vienybėje bei bendruose intencionalumuose išlaikyti dialogo narių - aš ir kito - savitumus. Prasminiai žodžiai: dialogas, socialinė ontologija, intersubjektyvumas.