TIPOLOGII ALE AGRESORILOR FAMILIALI: VARIABILE TEORETICE ȘI REZULTATE EMPIRICE - Mihai Laurențiu SĂBĂREANU; Victoria GONȚA (Psihologie)
Acest studiu a relevat profilul agresorului familial în funcție de dimensiunile de personalitate (impulsivitate, agresivitate-ostilitate, neuroticism) și variabilele de personalitate (ruminația, tulburările de personalitate, distresul emoțional, agresivitate fizică și ostilitate) la bărbații care execută pedepse privative de libertate pentru infracţiuni de violență domestică și examinarea posibilelor diferențe între tipurile de agresori și consumul de substanțe și prezența sau experiențierea violenței în familia de origine. Eșantionul de cercetare a inclus 173 de bărbați cu vârsta între 21 de ani și 70 de ani, (M=38,76; SD=11,217). Analiza de clusteri a permis, din datele empirice, identificarea a patru tipuri de agresori familiali: agresori non-patologici, agresori borderline/disforici, agresori antisociali/ general violenți și subtipul antisocial, ceea ce a demonstrat, în acord cu literatura de specialitate, că agresorii familiali nu sunt un grup omogen.