Araştırma Görevlilerinin Bilim ve Bilimsel Etkinliklere İlişkin Algılarının Karşılaştırmalı Analizi - Nuri KARA; Murat DUMAN; Neşe SEVİM; Soner YILDIRIM (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu nicel çalışmada araştırma görevlilerinin bilime ve bilimsel etkinliklere ilişkin algıları araştırılmıştır. Daha ayrıntılı olarak bu çalışmada araştırma görevlilerinin bilim ve bilimsel etkinlikler hakkındaki görüşleri araştırma görevliliği statüsü (Öğretim üyesi yetiştirme programı -ÖYP- araştırma görevlisi ve bölüm araştırma görevlisi), cinsiyet ve alan kategorileri (fen bilimleri, sosyal bilimler ve mühendislik bilimleri) bazında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmaya 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında bir devlet üniversitesinde çalışmakta olan 347 araştırma görevlisi katılım göstermiştir. Anket yoluyla toplanan veri, araştırma görevlilerinin bilim ve bilimsel etkinliklere ilişkin algılarına dair görüşlerinin statü, cinsiyet ve alan kategorilerine bağlı olarak anlamlı bir şekilde değişip değişmediğini saptamak amacıyla Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Bulgulardan bir tanesi, ÖYP araştırma görevlilerinin bilimsel aktivitelerde bölüm araştırma görevlilerine oranla daha ilgili olduğunu işaret etmiştir.