Tarihsel Süreç Boyunca Değişen Petrol Fiyatları; Kaya Gazı Etkisi ve Bazı Öngörüler - Şerife Merve Koşaroğlu; Nazan Yalçın Erik (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Enerji ülkeler için vazgeçilmez öneme sahip bir kaynaktır. Tarih boyunca, enerji kaynağı bulunan ülkeler siyasi ve ekonomik olarak küresel düzeyde ön plana çıkmıştır. Özellikle stratejik öneme sahip, tükenebilen enerji kaynaklarından olan petrol bu konuda oldukça önemli bir yere sahiptir. Petrol fiyatlarının spekülatif olarak dalgalanması ve arzına sahip ülkeler tarafından istenildiği şekilde kontrolü, sanayi üretimi yapan ülkeler açısından dezavantaj oluşturmaktadır. Bu gelişmeler ülkeleri enerji arz güvenliği gibi konulara yöneltirken diğer yandan petrole alternatif olarak geliştirilebilecek yeni enerji kaynağı araştırmalarına yönlendirmiştir. Bu yönde günümüzde petrol fiyatlarının düşmesine neden olarak görülen şeyl (kaya gazı) petrolünün yoğun şekilde üretilmesi gelecekte ülkeler için enerji kaynaklarının yeterliliği konusunda önem taşımaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde petrol ve petrole alternatif olarak geliştirilen şeyl petrolü incelenecektir. İkinci bölümde, petrolün ekonomik önemi ve petrol fiyat dalgalanmalarının etkilerine değinildikten sonra özellikle şeyl gazın etkileri ayrıntılı olarak anlatılacaktır.