ЕЛЕКТРОННИЙ ЖУРНАЛ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЦИФРОВОЇ ОСВІТНЬОЇ КОМУНІКАЦІЇ: РЕЗУЛЬТАТИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОПИТУВАННЯ - Світлана Литвинова; Оксана Мельник; Аліса Сухіх (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті дано визначення цифрової освітньої комунікації та розглянуто питання використання електронного журналу в закладах загальної середньої освіти як цифрового інструменту, необхідного для організації освітнього процесу в сучасних умовах.  Виокремлено основні переваги та особливості впровадження електронного журналу під час дистанційного навчання. Проаналізовано та наведено результати всеукраїнського опитування педагогічних працівників, що стосується використання електронних журналів, під час якого приділено увагу таким аспектам, як: зручність, відповідність електронних журналів паперовому варіанту, ефективність використання цифрового інструменту, наявні розділи та функціонал. Позитивним є те, що більшість  опитаних упроваджують електронні журнали та вважають їх необхідним інструментом сьогодення, приблизно половина респондентів вказали, що він допомагає вчителю ефективно використовувати робочий час. З іншого боку, дослідження свідчить, що використання електронних журналів має зворотний бік: дублювання інформації  в паперовий варіант, що вимагає адміністрація закладу освіти та є марною тратою часу. Виявлено, що практично всі електронні журнали потребують певного доопрацювання. Встановлено відсутність в них деяких розділів, мобільного застосунку або його обмежені функції чи незручний інтерфейс, відсутність можливості згенерувати свідоцтво досягнень для учнів 1-2, 3-4 класів, а також наявні проблеми з поділом класу на підгрупи, правильним розрахунком тематичної оцінки, перенесенням оцінок при переведенні учня до іншого класу чи підгрупи тощо. Акцентовано увагу на необхідності врахування розробниками зауважень учителів-практиків з метою покращення якості сучасного цифрового інструмента. Загалом результати дослідження свідчать про доцільність долучення педагогічних працівників до проєктування електронних журналів у подальшому та необхідність прийняття певних рішень щодо вдосконалення нормативно-правової бази з питань контролю електронних журналів та належного збереження персональних даних учнів на державному рівні.