POZİTİVİZMDEN YENİ POZİTİVİZME GEÇİŞ SÜRECİNDE BİLİMSEL DÜNYA GÖRÜŞÜNÜN ÖNCÜ FİLOZOFU, ERNST MACH VE FELSEFESİ - Serdar Saygılı (Felsefe Dünyası)
Ernst Mach, bilim ve felsefe alanındaki çağının sınırlarını aşan düşünceleri ile etkisi günümüze kadar ulaşan özgün bir düşünürdür. Bilim ve felsefe alanındaki anti metafizik saptamaları çerçevesinde hem kendi çağında hem de kendi çağının ötesinde birçok düşünürü fikirleri ile etkilemiştir. Yirminci yüzyıl felsefesinin önemli felsefi akımlarından birisi olarak kabul edilen yeni pozitivizmin bilimsel dünya görüşünü temellendiren felsefi fikirlerine kaynaklık etmiştir. Özgün düşünce tarzı ile başta bilim ve felsefe olmak üzere farklı disiplinleri aynı ya da farklı problemlerin çözümü üzerinde bir araya getirmiştir. Evrene ve dünyaya ilişkin soru(n)ların çözümlenmesinde bilim insanlarının ve filozofların farklı perspektifler geliştirmesine imkan sağlamıştır. İleri sürdüğü düşünceleri çerçevesinde bilim ve felsefe alanında tartışmasız şekilde kabul görmüş çözümsüzlükleri göstermiştir. Dolayısıyla hem felsefe hem bilim alanında düşüncelerinin etkisi günümüze kadar ulaşan Mach'ın öncü bir filozof olduğu söylenebilir.