19. Yüzyıl Sonlarında İstanbul’un Ticari Durumu (Amerikan Konsolosluk Raporlarına Göre) - Gülşah Kaya (History Studies)
19. yüzyıl sonlarında başkent İstanbul, dönemin birkaç metropolünden birisiydi. İstanbul’un kalabalık nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ticarette etkin olmak gerekliydi. Bu durumun farkında olan devletlerden birisi Amerika Birleşik Devletleri idi. İstanbul’daki ticari duruma hâkim olabilmek ve buradaki ticaretini geliştirmek amacıyla ABD İstanbul Başkonsolosluğu hem ABD hem de diğer ülkeler ile yapılan ithalat ve ihracat ile bölgenin ihtiyaçları hakkında bilgiler veren raporlar hazırlamışlardır. Bu çalışmadaki amaç İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu raporlarından istifade ederek 19. yüzyıl sonlarında İstanbul’un ticari durumu hakkında bilgiler vermektir. Çalışmada Amerikan konsolosluk raporlarının kullanılması objektif bir bakış açısının oluşmasında önemlidir. Ayrıca iktisat tarihi, yakınçağ tarihi ve uluslararası ilişkiler gibi disiplinler arası bir çalışma olması bakımından da önem arz etmektedir. İlk olarak 19. yüzyıl sonlarında İstanbul’un ticareti hakkında genel bilgi verilmiş, sonra İstanbul’dan yapılan ihracat ve İstanbul’a yapılan ithalat konularına yer verilmiştir. Sonuç olarak o dönemde İstanbul’un tam anlamıyla bir üretim şehri değil, daha çok bir ticaret şehri olduğu kanaatine varılabilir.