مروری بر کاربردهای روش‌های پردازش تصویر بر کنترل کیفیت محصولات غذایی-بخش اول: روش‌های آماری پردازش بافتار - سجاد قدرتی; محسن محسنی بزرگی; سعیده گرجی کندی (مطالعات در دنیای رنگ)
با افزایش حساسیت‌های قانونی و انتظارات مصرف‌کنندگان در ارتباط با کیفیت محصولات غذایی، نیاز به ارزیابی دقیق و سریع این محصولات در صنایع غذایی روبه افزایش است. بینایی ماشین با بهره‌گیری از روش‌های پردازش تصویر امکان نظارتِ مکانیزه و غیرمخرب بر کیفیت محصولات غذایی را فراهم نموده است. بافتار به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های تصویر، در کنترل کیفیت محصولات غذایی در سال‌های اخیر به‌طور گسترده به کار گرفته شده است. به‌طور کلی روش‌های ارزیابی بافتار به چهار دسته‌ی آماری، ساختاری، روش‌های مبتنی بر مدل و مبتنی بر تبدیل تقسیم‌بندی می‌شود. در بخش اول این پژوهش به روش‌های آماری پرداخته می‌شود و در بخش دوم روش‌های مبتنی بر مدل و مبتنی بر تبدیل‌های ریاضی مورد بررسی قرار خواهند گرفت. روش‌های آماری بر مبنای کمیت‌های آماری حاصل از روشنایی پیکسل‌های تصویر عمل می‌کنند؛ در صورتی که روش‌های ساختاری بر مبنای ساختارهای کوچک تکرار شونده -اولیه - در تصویر که از گردهمایی پیکسل‌های مشابه تشکیل می‌شوند، بافتار را ارزیابی می‌نمایند. در مقاله حاضر کاربردهای روش‌های آماری ارزیابی بافتار در صنایع غذایی بررسی شده است. از این روی پس از معرفی نحوه‌ی عملکرد این روش‌ها، مثال‌هایی از پژوهش‌های اخیر ارائه شده است که با به‌کارگیری روش‌های آماری پردازش بافتار تصویر، کنترل کیفیت مواد غذایی را ممکن ساخته‌اند. نتایج حاصل از تحقیقات گذشته نشان می‌دهد که رایج‌ترین روش‌های پردازش بافتار در صنایع غذایی روش‌های آماری هستند که علت محبوبیت آنها دقت عملکرد بالای آنها است.