LOJİSTİK YETKİNLİKLERİNİN ÇALIŞAN PERFORMANSINA ETKİSİ: ÜÇÜNCÜ PARTİ LOJİSTİK SAĞLAYICILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Ayten Akatay; Ramazan Gündem (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Amaç – 21. yüzyıldaki şirketlerin rekabet anlayışının odak noktası nitelikli insan kaynağı olmuştur. Bu bağlamda insan faktörü altın anahtar rolü üstlenmektedir. Lojistik şirketlerinde nitelikli adayların belirlenmesi ve seçiminde en önemli kriter yetkinlik kavramıdır. Bu araştırmanın temel amacı, lojistik yöneticilerinin yetkinlikleri ile performansları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem –Araştırmanın örneklemini Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin İstanbul kentinde faaliyet gösteren Üçüncü Parti Lojistik (3PL) sağlayıcı hizmeti veren 78 şirkette görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket Haziran-Temmuz 2019 tarihleri arasında online ve yüz yüze uygulanmıştır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi seçilmiştir. Araştırmada 194 yöneticiden geri dönüş alınmıştır. Bulgular – Araştırmanın amacı doğrultusunda yapılan regresyon analizinde lojistik yetkinlikleri ile çalışan performansı arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç – Lojistik farkındalık, genel yönetim, davranış, analitik ve bilişim yetkinliklerinin çalışan performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Çevre yetkinliklerinin çalışan performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.