Çene Yüz Kırıklarının Demografik Özellikleri ve Etiyolojik Faktörleri: Retrospektif Çalışma - Özkan Özgül (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı bölgemizde görülen çene yüz kırıklarının demografik ve klinik özelliklerini, etiyolojik faktörlerini ve tedavi protokollerini retrospektif olarak analiz etmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Nisan 2015- Kasım 2017 tarihleri arasında kliniğimizde çene yüz kırık tanısı ile tedavi edilmiş hastaların medikal kayıtları değerlendirmeye alındı. Yaş, cinsiyet, etiyolojik neden, kırığın lokalizasyonu, uygulanan tedavi yöntemi belirlenerek veri dağılımı analiz edildi.Bulgular: Medikal kayıtların incelenmesi ile, 40’ı erkek (%77), 12’si kadın olan 52 hastada 62 çene yüz kırığı tespit edildi. Ortalama yaş 33.3 (9- 67), etiyolojik faktörler sırasıyla darp (%42), trafik kazası (%33), düşme (%25) olarak bulundu. 62 kırığın %92’si mandibulada; lokalizasyonlarına göre sırasıyla angulus (%34), simfiz  (%31), kondil (%14), korpus (%8), ramus (%5) ve %8’i de maksillada görüldü. Sonuç: Çene yüz kırıklarının etiyolojisi ve insidansı; sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel şartlara bağımlıdır. Farklı coğrafik, ekonomik ve sosyal özelliklere sahip olan ülkemizde yapılacak  çok merkezli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.