Gökmen Arslan ve Murat Yıldırım (Ed.). Okulda Pozitif Psikoloji Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2021, 395 s. - Numan İnce (Burdur İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Yeni bir bilim dalı olmasına rağmen psikoloji biliminde pek çok kuram ortaya çıkmıştır. Dünyanın ve insan hayatındaki koşulların değişkenliği ile halen yeni kuramlara ihtiyaç duyulmaktadır. Psikoloji bilimi, her bilim dalı gibi değişen şartlara göre yeni kuramlar oluşturarak insanlığa yol göstermektedir. Son yıllarda ortaya çıkan pozitif psikoloji kuramı bunlardan biridir. Pozitif psikoloji kuramı bireyin olumlu, güçlü ve aktif özelliklerine odaklanarak onun yaşam zorlukları karşısında dayanıklı ve dirençli olmasını amaçlar. Pozitif psikoloji, bireyin ayrı bir ortamda ele alınması ve değerlendirilmesi değil; doğrudan hayatın içindeki şükür, memnuniyet, sabır, merhamet ve affetme gibi dinamiklerle ele alınmasıdır. Bireyin psikolojik sağlamlığı ve hayat kalitesi için yaşamı boyunca ailesinden başlayarak pozitif psikoloji doğrultusunda yetiştirilmesi gerekir. Ailede başlayan pozitif eğitimin okul ortamında devam etmesi kalıcılık ve süreklilik açısından gereklidir. Eğitim hayatında pozitif psikoloji yaklaşımını benimseyen öğretim programlarının uygulanması da bu amaç bakımından değerlidir. Bu çalışmada yeni bir psikoloji kuramı olarak pozitif psikolojinin kuramsal çerçevesi ve uygulama biçimlerinin anlatıldığı Okulda Pozitif Psikoloji Kuramdan Uygulamaya adlı kitabın değerlendirmesi yapılacaktır.