Proces migracji w kontekście resentymentu - Mariusz G. Karbowski (Edukacja, Kultura, Społeczeństwo)
Autor przedstawia nowe spojrzenie psychologiczne na proces migracji w świetle resentymentu, ukazując jego związek z konsekwencjami emocjonalnymi i społeczno-kulturowymi wiążącymi się ze zmianą miejsca zamieszkania. Definiuje sferę zainteresowań obejmującą negatywne emocje, takie jak nienawiść, złośliwość, zazdrość, zawiść i złość, ujawniające się w kontekście migracji. Jednocześnie zwraca uwagę na to, że istnieje możliwość pozytywnego wpływu na społeczeństwo poprzez integrację w procesie akulturacji jednostki. Odwołując się do stanowiska Johna Berry’ego, przedstawia strategie migracyjne, które wynikają z różnych sposobów radzenia sobie z fundamentalnymi kwestiami, z jakimi ludzie stykają się w dążeniu do zachowania swojej kultury i osobistej tożsamości, będąc jednocześnie dotkniętymi resentymentem