Izbor lokacija za smeštaj rezervi tehničkih materijalnih sredstava primjenom metoda operacionih istraživanja - Mladen Beović; Dušan Bobić; Salih Džafić (Vojnotehnički Glasnik)
Rješavanje problema izbora lokacije za smeštaj rezervi TMS kao nekapacitiranog problema lokacije ne predstavlja klasičan jednokriterijski pristup, jer se izbor lokacija u suštini vrši prema dva kriterija: troškovi transporta od stacionarnog skladišta TMS do potencijalne lokacije za PSkTMS, i troškovi transporta od potencijalnih lokacija za PSkTMS do jedinica. Primjena metode Monte-Karlo je pogodna za rješavanje ovakvih problema zbog toga što se za kratko vrijeme, primjenom jednostavnih računskih programa, može doći do zadovoljavajućih rezultata. Pored toga, kao rezultat je dobijeno vise varijanti rezultata sa sličnim vrijednostima funkcije cilja, a različitim brojem lokacija. To donosiocu odluke ostavlja mogućnost izbora najpovoljnijeg rješenja. Model primjenjen u ovom radu omogućuje rješavanje realnih problema izbora lokacija za smještaj svih vrsta MS (tehnička, intendantska, sanitetska, itd.), pri raseljavanju iz jednog SkMS. U matematički model donosilac odluke može, ovisno o konkretnoj situaciji, unijeti i dodatno ograničenje na broj lokacija: m Ʃ yi≤n, gdje je n maksimalno dozvoljeni broj lokacija. Daljnjim istraživanjima moguća je dogradnja modela putem: proširenja izbora lokacija pri raseljavanju MS iz više SkMS, i proširenja izbora lokacija pri raseljavanju više vrsta MS iz jednog ili više SkMS.